Loading...
Skip to Content

Van zon hok

Geschiedenis
De ontdekking van het type van Zon hok is uiteraard gedaan door Martin van Zon zelf. 
Zijn vader had een hok laten plaatsen en destijd bestond de keuze uit dakpakken of met golfplaten voor het dak. De keuze viel uiteindelijk op de golfplaten met daaroverheen een windveer aan de achterkant. Nadat een flinke storm het hok had omgewaaid was de windveer niet meer te vinden, maar door het ontbreken van deze windveer zagen de duiven er steeds beter uit.

Het principe
Het van Zon hok is dus een duivenhok waar de wind doorheen moet jagen, het liefst met een ren ervoor maar dit kan ook zonder. Het type Martin van Zon hok biedt vele voordelen voor uw duiven waarbij zuurstof het belangrijkste kenmerk is. Martin legt het zelf zo mooi uit in de film. Het hok moet een plek zijn waar je koffie wil drinken, dit doe je niet in een stoffig te warm hok.

Varianten
Het Martin van Zon hok kan in diverse varianten worden gebouwd. De meest voorkomende variant is een hok met daarvoor een ren waarin de duiven heerlijk in bad kunnen en overdag lekker in kunnen vertoefen. De duiven kunnen ervoor kiezen om in de ren te zitten of in het nachthok. Je kan de duiven uiteraard ook verplichten om in de ren te zitten.

Deur varianten
De deuren naar het nachthok kunnen ook in diverse varianten worden besteld. Het meest voorkomende type is de paardendeur, dit biedt als voordeel dat bij een afdeling voor doffers eenvoudig een rek geplaatst kan worden waardoor ze wel de hoeveelheid lucht krijgen maar niet in de ren kunnen. Een doffer moet namelijk ‘bak vast’ worden en dit wordt niet bevorderd door in de ren te zitten. Een andere variant is met een deur aan één stuk dit is ook een optie bij ons.

Verluchting
De verluchting van een type van Zon hok is eigenlijk heel simpel. Zoals hierboven getekend door Martin zijn de pijlen de luchtstromen die op de ren aan de voorkant vallen en in de bogen van de golfplaten komen. Dit veroorzaakt een trek van voor naar achter. Essentieel is dus dat er een opening is en blijft van voor naar achter. Ook is essentieel dat er van uit het nachthok een opening is naar de golfplaten om de ‘oude’ lucht af te voeren.

Het dak
Het dak van het van Zon hok bestaat uit golfplaten. Het eerste deel is licht doorlatend zodat de zon het hok kan opwarmen. Het laatste deel zijn de normale golfplaten zoals men dit kent. De verhouding tussen licht doorlatend en dichte golfplaten is bij ons bekend en zal dan ook door ons gelegd worden. Het belangrijkste van het dak is dat de gaten van de golven open blijven.


Verwarming
Martin verteld in zijn film dat het aan te raden is om een verwarming in het hok te plaatsen. Deze verwarming zorgt voor opstijgende warme lucht en voert hiermee de ‘oude’ lucht af. Dit is ook uitgetekend op bovenstaande afbeelding.


Verduistering
In veel hokken kan er ook verduistering worden aangebracht. Dit wordt meestal gedaan door de ramen te verduisteren. In een van Zon hok zijn geen ramen aanwezig waardoor dit niet gaat. Ook heeft Martin hier iets op bedacht waardoor het wel weer mogelijk is. Door schuiven te laten plaatsen kan er verduisterd worden maar kan ook de hoeveelheid lucht gereguleerd worden.

Disciplines
Het van Zon hok is niet alleen uitermate geschikt voor overnachting spelers maar ook voor elke andere discipline in de duivensport.

 

 


Bron: Website Martin van Zon en Koerier duivenfilms
 

Bezoek onze shop

Contact

Algemene contactinformatie

Bel ons
+31 6 30 10 80 90
Ook op Whatsapp
Adres
P.M. Hackstraat 33
7676 BJ Westerhaar
E-mail
info@brandysnoeijink.nl
Binnen 24 uur antwoord